tiistai 11. maaliskuuta 2014

124. Ylämäen jälkeinen alamäki

Moikka! Uskon että joku ehkä pystyi päättelemään otsikosta jo jotakin; nyt ei kaikki taas ole ihan kohdillaan. Vähän tää kieltämättä harmittaa ja oon myös tajuttoman huolissani just tällä hetkellä ja toivon ihan yli kaiken että juttu on ohimenevää. Luvassa suhteellisen paljon tekstiä, jossa ei ole paljoa positiivista asennetta, ennemminkin omaa valitustani.


Eilen oli normaaliin tapaan Marian vuokrauspäivä ja Maria siis ratsasteli Violan ja itse katsoin maastakäsin menoa joka vaikutti ihan hyvältä. Ilma oli ehkä vähän huono ja jo alussa Violan molemmat takaset tököttivät aika jäykän näköisinä. Ajateltiin molemmat kumminkin että se varmaan on vain sitä normaalia jäykkyyttä jota aina välillä onkin esiintynyt ennen ravailua ja taivutteluja. Kumminkin kun Maria nosti ravin Viola oli tosi jännittynyt ja sähläsikin aika pahan näköisesti, teki epämääräisiä kiihdytyksiä ja ei meinannut pysyä lapasessa. Asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että yksi tyyppi hyppäsi yhdellä suokilla samaan aikaan ja ratsasteli aikalailla koko kentällä kasia eikä varonut muita pätkän vertaa... Muutama nosto sen jälkeen vielä onnistuivat, mutta lopulta V lähti ihan käsistä ja painoi täyttä ravuriravia pää pilvissä kentän läpi lopulta nostaen laukan jolloin Marialta petti tasapaino ja Maria maistelikin kentän hiekkaa ohjista kiinni pitäen.
Tämän tapahtuman jälkeen Maria nousi takaisin selkään ja lähti kävelemään pääty-ympyrällä käyntiä ja mä kävelin hetken aikaa vieressä. Huomattiin molemmat se, että hevonen aristeli vasenta takasta tosi pahasti; ontumisen & linkuttamisen rajamailla. Itsestään selvää oli että Maria hyppäsi alas selästä ja päätettiin hetki kävelyttää sitä ihan vain kentällä ennen kuin vietiin talliin. Mietittiin jos jalalle kävi jotakin tahattomalla laukkapätkällä tai sitten oli vain kuuluisa "tammapäivä", jos Viola jotenkin keksi itse alkaa feikkaamaan jalkakipua? Tuli mietittyä vain että eiköhän se mene huomenna ohi, jos olisi vaikka parempi päivä!

Jaa... Mitäköhän mahtoi kuvan laadulle tapahtua?! >:(

Tänään kun napattiin mun luokkalaisen Tarun kanssa Viola tarhasta kaikki vaikutti normaalilta ja kerkesin huokasta helpotuksesta. Jalat vaikuttivat normaaleilta ja liikkuivat isoa rataa tehden eikä aristamisesta ollut mitään näkyä. Hyvillä fiiliksin varustin hepan ja tein kaiken ihan normaalisti jonka jälkeen talutettiin polle kentälle ja Taru hyppäsi selkään. Viola oli koko ajan narun päässä kun Taru totutteli istumaan hevosen selässä ja samalla tarkkailin jatkuvasti jalkojen tilannetta. Alku oli hankalampi, mutta loppua kohden askel rentoutui normaaliksi ja rullaavaksi hyvällä tavalla. Sama oli silloin vielä kun menin itse selkään verkkailemaan Violaa käynnissä volteilla, pysähdyksillä yms. tuttuun tapaan.
Ravissa Viola ensimmäisenä pyrähti hulluun vauhtiin liikkeelle ja sain rauhoitettua sen kiihdytyspätkän jälkeen ja ravi muuttui rennoksi ja kivasti rullaavaksi. Hiljalleen se lähti taas kiihtymään (samaan aikaan kentällä oli jälleen toinen hevonen, osasyyllinen?) ja sen myötä hidastin käyntiin. Muutaman noston jälkeen taas hidastin käyntiin ja Taru huomautti, että vasen takanen meni jotenkin tosi oudosti. Jalka oli muuttunut ihan tosi jäykäksi ja se paiskautui maata vasten voimalla, ainakin sille tuntui. Taru kuvasi videon muutamasta käyntiaskeleesta ja tsekkasin siitä jutun; sama juttui toistui uudelleen. Siinä vaiheessa tuli itku oikeesti silmään ja tuntu just sille että ei tästä tuu taas yhtään mitään. Tulin alas selästä taas ja taluteltiin hevosta hetken aikaa ja jalan liike rentoutui hieman, mutta edelleen se ei ollut hyvä.


Nyt tässä oon koko illan ja eilisen yön miettinyt mikä voi olla vikana. Olisiko vain jäykät takaset? Selässä jokin jumi? Oon myös miettinyt jos vaikkapa olisi jossakin todella pienissä lihaksissa jonkinlainen jumi joka sitten vaikuttaa koko takajalkojen työskentelyyn. Tämä sama juttu tapahtui varmaan reilu kuukausi sitten, mutta loppui lyhyeen ihan normaalilla ratsastamisella eikä kestänyt oikeastaankaan päivää pidempää. Sama on nyt jatkunut kaksi päivää. Harkitsin sitä jos koittaisi muutaman päivän mennä kevyemmällä liikutuksella jos lepo auttaisi. Sormet ristissä toivon ettei mitää vakavempaa oo, mutta kaikki tehdään nyt sen eteen että saadaan takaset taas normaaliksi ja toimimaan kunnolla! Asiasta oli pakko päästä vain avautumaan, rispektit sille joka tekstin luki.

7 kommenttia:

  1. oi, tosi ikävä kuulla varsinkin just kun meni hyvin :c mutta hevosenomistajalle tulee myös vastoinkäymisiä, mutta toivotaan, että ei ole mitään vakavampaa. kyllä mä uskon, että kaikki selviää :) tsemppia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoa kommentista ihan älyttömästi <3 toivotaan et menee levolla ja rennommalla liikkumisella ohi! :)

      Poista
  2. Mä epäilen kovasti, että selässä on joku jumi joka vaikuttaa kinttuun:)
    Selkä tai jalka voi olla revähtäny siinä sen riekunnassa ja sitäkautta aristelee.
    Sinuna pitäisin muutaman päivän levossa/taluttelussa ja lisäisin liikuntaa pikkuhiljaa..
    Lisäks jos vaan taidot riittää, tunnustele selkää ja jalkaa et onko jumeja/ herkkyyttä!
    Kyllä se siitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tota jumia ollaankin etsitty ja tunnusteltu jalkaa ja selkää jumejen/herkkyyden varalta ja ainakaan mitään ei vielä oo painellessa ja tunnustellessa ilmennyt :) Ja juurikin teen noin että muutaman päivän ajan mennään ihan rennosti talutellen ja lepäillen hevosen mukaan ja pikkuhiljaa aletaan ottaa liikuntaa taas mukaan.

      Poista
  3. Turparemmi näyttää olevan aika alhaalla? kannattaa nostaa hiukan ylemmäs!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, niinpä näyttääkin olevan!:D Kiva että sanoit, tajusin asian ite vasta nyt kun oon ennen noiden kuvien ottamistakin vielä sählännyt suitsien kanssa jotakin......

      Poista
  4. Harmi toi takajalkojen jäykkyys.. :(

    VastaaPoista