keskiviikko 8. helmikuuta 2017

312. 4 + 1 vinkkiä uudelle bloggaajalle

Blogimaailmaan ilmestyy jatkuvasti uusia blogeja luettavaksi, mikä on kaikkea muuta kuin huono asia. Haluan kuitenkin vaihtelun vuoksi ensimmäistä kertaa kantaa korteni kekoon avunannossa: haluan jakaa muutaman vinkin uudelle bloggaajalle, mitkä itse näen mukavana ja hyvänä vinkkinä. Kaikkiinhan tämä ei välttämättä täsmää, mutta jokaisella on omat mielipiteensä ja tykkäämisensä. 

1. Valmistaudu jopa kärkkääseen ja suoraan kritiikkiin, sekä huonosti käyttäytyviin lukijoihin
Koska blogit ovat suhteellisen vapaata riistaa netissä, kannattaa valmistautua siihen, että mitä luultavimmin tulet saamaan ainakin hieman kuraa niskaasi. Valitettavasti blogeissa pyörii sen verran paljon anonyymejä mielensäpahoittajia, että heiltä on hankala välttyä, ellei ota kokonaan anonyymeiltä kommentointioikeutta pois. Se poistaa toisaalta myös mahdollisuuden mukaviin anonyymikommentteihin. 
Niin kauan kun kommentit eivät vastaa kunnianloukkausta tms, kannattaa opetella saman tien käsittelemään heidän turha vihansa ja virheiden bongailu. Yksi vaihtoehto on jättää vain täysin omaa arvoonsa. Älä missään tapauksessa ota itseesi haukkumiskommentteja. Älä provosoidu kommenteista ja yllytä jatkamaan.


2. Kiinnitä huomiota visuaalisuuteen ja selkeyteen
Pidä blogin ulkoasu alusta alkaen siistinä, simppelinä ja miellyttävänä. Saat enemmän huomiota, kun ensimmäisellä kerralla ulkoasu on helppokäyttöinen myös muiden kuin vain itsesi mielestä. Älä pidä blogin leveyttä liian pienenä tai vastaavasti liian suurena. Tarkista, että kuvat postauksissa ovat mahdollisimman suuria, sillä ainakaan itse en jaksa klikkailla pieniä kuvia erikseen auki joka ikinen kerta - eikä se näytä kivalta. Myöskään postauksen teksti ei saa olla liian pieni eikä liian suuri ja mielellään yksinkertaisella värillä + fontilla.
Kirjoita selkeää tekstiä. Itse en ainakaan pidä täysin kirjakielellä kirjoitetuista postauksista, mutta en siedä lukea slangisanojakaan saati sitten ns. kesken loppuvia sanoja. Kirjoita omalla tyylilläsi, mutta siististi! Liika hymiöiden viljeleminen olisi hyvä jättää myös kokonaan pois, vaikka muutama ":)" ja ":D" hymiö piristääkin mun mielestä tekstiä satunnaisesti.

3. Oma käyttäytyminen ja sosiaalinen kanssakäyminen
Blogi on viestintää kirjoittajan ja lukijoiden väliltä. Aikaisemmin mainitsin ensimmäisessä kohdassa huonosti käyttäytyvät lukijat, joten jos niiltä haluaa välttyä, muista itse käyttäytyminen! Suosittelen jättämään liian kiroilemisen kokonaan pois. Omasta mielestäni se on ainakin todella ruman näköistä. Jos saat postaukseen kommentin, muista vastata aina edes jotakin. On harvinaisen inhottavaa kommentoida blogiin, jos vastausta ei saa koskaan. Ole lukijoita kohtaan kohtelias.

4. Ideoi, toteuta, älä kopioi
Inspiraatiota saa hakea muista blogeista - teen sitä myös itse. On kuitenkin osattava hahmottaa, missä häilyy liian kopioinnin raja. Suora, toisen tuottaman tekstin kopioiminen ei ole missään nimessä sallittua, vaan siitä voi pahimmassa tapauksessa seurata sanktioita. Kun toteutat itse keksimiäsi postauksia, on ne aina omanlaisiaan. Kukaan tuskin on lukenut juuri sun kirjoittamaa postausta samasta aiheesta jo aikaisemmin, jolloin lukeminen on miellyttävämpi kokemus kun ei tarkkaan tiedä, mitä odottaa. Kuka lukisi saman postauksen sanasta sanaan samana kahdesta eri blogista?


+ 1. Älä tee bloggaamisesta pakkopullaa: jos se ei nappaa lopeta, pidä tauko. Postauksien laadusta ja postaustahdista huomaa kyllä, kun kirjoittajalla on motivaatio poissa.


Kun teet blogista juuri omanlaisesi, se on varmasti uniikki ja miellyttävä kirjoittaa. On tärkeää muistaa, ettet joudu pakottamaan itseäsi kirjoittamaan väkisin yhtäkään postausta. Kyseessä on kuitenkin aika varmasti juuri sullekin hyvän mielen harrastus, minkä kuuluu olla mukavaa ja vähän stressiä aiheuttavaa, vaikka pidemmän päälle siltä on hankala kokonaan välttyä.

"Vanhoille" bloggaajille: mitä vinkkejä itse jakaisit alottelevalle bloggaajalle?

2 kommenttia:

 1. Hyvä postaus aiheesta, erilainen ja parempi, jota oon muistanut muiden tekevän (kyllä muillakin on ollut hyviä)! Mulla on itse asiassa postauskin aiheesta, mutten kyllä nyt jaksa alkaa linkkailemaan puhelimella... Jos ei ihan samasta aiheesta, niin ainakin joki blogivinkkipostaus löytyy :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :)
   No voihan, jos joskus jaksat linkata tännekin niin kiva, voisin käydä muuten vain lueskelemassa sun vinkkejäsi samasta aiheesta!

   Poista